GUIDE: SKAL JEG VÆLGE EN BIL MED BENZIN- ELLER DIESELMOTOR?

Er du i tvivl om din nye bil skal have en diesel- eller benzinmotor? Vi har nedenfor gjort det lidt nemmere for dig at gennemskue forskellen på de to motortyper.

 

HVAD KAN VÆRE AFGØRENDE FOR DIT VALG?

Om en bil med diesel- eller benzinmotor er den rette for dig, afhænger af dine personlige præferencer. Her er tre ting, der kan guide dig på vej mod det rette valg:

 

 • Brændstoføkonomi
 • Kørselsmønster
 • Vedligeholdelse

 

Ved du allerede nu hvilken bil du er interesseret i? Så kan du finde den i vores shop. Vi har gjort det lidt nemmere for dig på forhånd ved at have filtreret bilerne på de to motortyper.

Hvilken motor har den bedste brændstoføkonomi?

 

Når man kigger på brændstoføkonomien på henholdsvis en diesel- og benzinbil er der forskel. Overordnet set er det dieselmotoren, der løber med sejren og det er blandt andet fordi dieselbrændstof typisk er billigere end benzin, og at en dieselbil typisk kører flere kilometer på literen sammenlignet med en benzinbil.

Dieselmotoren kører længere på literen, da den udnytter brændstoffet bedre. Dieselmotoren er konstrueret med en højere kompression, hvilket gør at dieselolien kan antændes uden et tændrør, hvorimod benzinen skal antændes af et tændrør grundet lavere kompression. Derfor er dieselmotoren mere effektiv, da den udnytter brændstoffet bedre, hvilket bilens brændstoføkonomi afspejler.

 

 

Dit kørselsmønster kan afgøre dit valg af motor

 

Et kørselsmønster refererer til den måde, man bruger sin bil på, herunder hvor ofte man kører, hvor langt man kører, i hvilket terræn og med hvilken hastighed, man kører. Det kan også inkludere faktorer som kørselsstil og trafikforhold.

Et eksempel på et kørselsmønster kan være en person, der bor og arbejder i byen og kører til og fra arbejde hver dag med en del kø-kørsel, men med enkelte eller slet ingen ture i weekenderne. En anden person kan have bilen holdende stille i hverdagene, men ofte tage på lange weekendture for at besøge familien i den anden ende af landet.

Det er vigtigt at tage ens kørselsmønster i betragtning, når man vælger bil, da det kan have en betydelig indvirkning på bilens brændstoføkonomi og vedligeholdelse.

 

DU BØR OVERVEJE EN DIESELMOTOR HVIS:

 • Du kører lange ture og rigtig mange kilometer fordelt på hele året.
 • Du har over 30 km på arbejde.

 

Et kørselsmønster, der involverer mange kilometer på motorvej og landevej, kan være argumentet for at købe en bil med dieselmotor. De mange daglige kilometer resulterer nemlig i, at motoren bliver gennemvarm, hvilket ”brænder” de partikler som motoren udskiller. Hvis partiklerne i en dieselmotor ikke brændes, vil det resultere i et tilsodet partikelfilter, der skal skiftes, og det vil have negativ indvirkning på bilens brændstoføkonomi og vedligeholdelse.

 

DU BØR OVERVEJE EN BENZINMOTOR HVIS:

 • Du kører mange små ture på ca. 5-8 kilometer.
 • Du kører meget bykørsel og kø-kørsel.

 

Hvis du har et kørselsmønster med mange små ture og kø-kørsel, vil en dieselbil ikke umiddelbart være det oplagte valg, da du med de mange korte ture samt tomgangskørsel risikerer at tilsode partikelfiltret. Hvis dit partikelfilter bliver for tilsodet, skal du desværre en tur forbi din mekaniker.

Vælger du at købe en ny bil med dieselmotor, selvom dit kørselsmønster passer bedre til en benzin, er det en god idé, at du mindst én gang om ugen kører en længere tur på motorvejen med høj fart. På den måde øger du temperaturen, hvilket forbrænder partiklerne og mindsker risikoen for at partikelfiltret bliver tilsodet.

 

 

Hvad er forskellen på vedligeholdelse?

 

Dieselmotorer har ofte flere komplekse dele end benzinmotorer, såsom dieselpartikelfilter og emission control-systemer, hvilket kræver regelmæssig vedligeholdelse. På den anden side kræver benzinmotorer også vedligeholdelse, såsom udskiftning af tændrør og katalysatoren, og skal derfor også til regelmæssige tjek og service, ligesom alle andre motorer.

WISMO anbefaler altid at undersøge serviceomkostningerne for den specifikke bilmodel, man overvejer, og at tage bilens vedligeholdelse i betragtning, når man vælger en bil. Vil du være sikker på at der tages hånd om din bils motor og undgå eventuelle uforudsete omkostninger, kan du overveje at tilvælge en serviceaftale til din nye bil.

 

 

Hvilken motor skal din nye bil have?

 

Tre grunde til at overveje en bil med dieselmotor:

 • Du kører lange distancer: Personer, der kører meget langt, kan drage fordel af den effektive brændstoføkonomi, som en dieselmotor kan tilbyde.
 • Du har et stort kørselsbehov: Personer, der har et højt kørselsbehov, kan drage fordel af de lavere omkostninger til brændstof og vedligeholdelse, som en dieselmotor kan tilbyde.
 • Du er miljøbevidst: Moderne dieselmotorer er designet med avancerede emission control-systemer og kan producere mindre emissioner af kulilte og NOx sammenlignet med tidligere dieselmotorer.

 

Fire grunde til at overveje en bil med benzinmotor:

 

 • Du har korte kørselsafstande. Personer, der kører korte afstande, kan drage fordel af den bedre acceleration, som en benzinmotor kan tilbyde, og som kan være mere passende for kørsel i byen.
 • Du ønsker lav vedligeholdelse. Benzinmotorer kræver typisk mindre vedligeholdelse end dieselmotorer, da de ikke har samme høje belastninger og temperaturer samt komplekse dele.
 • Du ønsker lav støj: Benzinmotorer er typisk mere støjsvage end dieselmotorer, hvilket kan gøre dem mere velegnede til personbiler og andre køretøjer, hvor støjniveauet er vigtigt.
 • Du vil holde anskaffelsesomkostningen nede: Benzinmotorer er ofte billigere at producere end dieselmotorer, hvilket typisk gør dem billigere.

FIND, BYG OG RESERVÉR DIN NÆSTE BIL PÅ WISMO SHOP

FIND, BYG OG RESERVÉR DIN NÆSTE BIL PÅ WISMO SHOP

 

Ring til kundeservice

Telefon: + 45 88 53 38 00

Mandag-fredag: 9:00 - 15:30.
Helligdage: Lukket.
Har du brug for hjælp?
Luk