GUIDE: SKAL JEG VÆLGE AUTOMATISK ELLER MANUELT GEAR?

Er du i tvivl om din nye bil skal være med automatisk eller manuelt gearskifte? Vi har nedenfor beskrevet og sammenlignet de to geartyper, så det bliver nemmere for dig at tage stilling.

 

HVAD KAN VÆRE AFGØRENDE FOR DIT VALG?

Der er fire forskellige parametre, hvor det giver mening at sammenligne de to geartyper.

 

 • Brændstoføkonomi
 • Køreglæde
 • Pris
 • Biltype

 

Ved du allerede nu hvilken bil du er interesseret i? Så kan du finde den i vores shop. Find den bilmodel du ønsker og filtrer efterfølgende varianterne på geartype.

Hvordan påvirker dit valg brændstoføkonomien?

 

Manuelt gear giver føreren mulighed for at vælge det optimale gearforhold, hvilket kan påvirke brændstoføkonomien positivt. Dette kan gøres ved at køre i det højeste mulige gear, når hastigheden er stabil og ved at ændre gear, før bilen begynder at arbejde for hårdt. Manuelt gear kan også hjælpe med at undgå unødvendige gearskift og at bruge korrekt køreteknik, såsom at undgå hurtig acceleration og hård opbremsning.

Automatgear kan omvendt også påvirke brændstoføkonomien positivt, da det giver bilen mulighed for at vælge det optimale gearforhold for at opnå den bedste brændstoføkonomi. Moderne automatgear er ofte udstyret med teknologier som “adaptive shifting” eller “gearskiftlæring”, som gør det muligt for gearkassen at lære førerens kørestil og automatisk vælge de mest effektive gearforhold. Automatiske gearkasser kan også have et “økonomi” eller “eco” mode, som kan hjælpe med at øge brændstoføkonomien ved at ændre gearforholdene, så motorens belastning reduceres.

Generelt giver automatiske gearkasser en bedre brændstoføkonomi end manuelle gearkasser, især i stop-and-go trafik eller i situationer, hvor føreren ikke har optimal køreteknik.

 

 

Hvad giver dig køreglæde?

 

Automatgear vinder større og større indpas på det danske bilmarked. Det har tidligere været en luksus forbeholdt de største og dyreste mærker og modeller, men det er i dag ikke unormalt at se automatgear i fx mindre bybiler. Ofte kommer automatgearet fortsat med en merpris, men for mange opvejes det af den øgede køreglæde, det bringer.

Et automatgear vil uden tvivl gøre din køretur mere behagelig og afslappende, da du kun skal koncentrere dig om at styre rattet. Med de nyere systemer er gearskiftet blevet  hurtigere og du mærker nærmest ikke, at den skifter hverken op eller ned.

At gøre bilturen lettere og mere behagelig tiltaler formentlig de fleste, men der er også nogle, hvis køreglæde defineres af at man selv skifter gear og mere ”aktivt” kører bilen.

 

Hvad øger din køreglæde?

 

 

Er du villig til at betale mere for automatgear?

 

Som beskrevet ovenfor, er en bil med automatisk gearskifte ofte dyrere end en bil med manuelt gear, og det er der flere årsager til.

Først og fremmest er teknologien i automatiske gearkasser mere kompleks end i manuelle gearkasser. Det kræver mere avanceret teknologi at producere og vedligeholde automatiske gearkasser, hvilket kan øge produktionsomkostningerne. Desuden kan automatiske gearkasser være dyrere at reparere end manuelle gearkasser, da de ofte kræver specialværktøj og ekspertise.

Hvor meget dyrere det automatiske gear er, afhænger af bilmodellen og dens øvrige specifikationer. WISMO anbefaler altid at undersøge priserne på specifikke bilmodeller for at få en mere præcis sammenligning.

 

 

Er du på udkig efter en elektrisk bil?

 

Hvis du er på udkig efter en 100% elektrisk bil, er gearet slet ikke noget du skal bekymre dig om. En elbil har nemlig kun ét gear, da den ikke har en traditionel gearkasse. I stedet bruger den en elektrisk motor og en inverter til at kontrollere hastigheden og drejningsmomentet. Elbiler har ofte en “gearstang” eller en valgmulighed for gear, men dette er ikke en fysisk gearkasse. Det er mere en funktion, som er designet til at give føreren mulighed for at vælge imellem forskellige køremodus, såsom Eco, Sport og Normal, hvor der kan være forskelle i acceleration og energieffektivitet.

 

Du kan se alle vores fuldelektriske bilmodeller her.

 

 

Hvad skal du vælge?

 

3 grunde til at overveje en bil med manuelt gear:

  1. Du ved hvornår du skal skifte op og ned i gear for at opnå en optimal brændstoføkonomi.
  2. Din køreglæde bliver større ved at være aktiv fører af bilen.
  3. Du synes ikke at den behagelige kørsel er nok til at kompensere for en højere pris.

 

3 grunde til at overveje en bil med automatgear:

  1. Din køreglæde stiger af, at det eneste du skal være opmærksom på, er dine omgivelser.
  2. Du ønsker en god brændstoføkonomi uden at bruge energi på at opnå den ved at skifte gear på de helt rette tidspunkter
  3. Du lader dig ikke afskrække af en eventuel meromkostning.

 

FIND, BYG OG RESERVÉR DIN NÆSTE BIL PÅ WISMO SHOP

FIND, BYG OG RESERVÉR DIN NÆSTE BIL PÅ WISMO SHOP

 

Ring til kundeservice

Telefon: + 45 88 53 38 00

Mandag-fredag: 9:00 - 15:30.
Helligdage: Lukket.
Har du brug for hjælp?
Luk